Gå till menyn Gå till sidans innehåll Gå till sidfoten
Publicerad: 2023-01-23

SITHs-kort

Vad är ett SITHS-kort?

För att följa alla krav på säker inloggning använder Svenska palliativregistret inloggning med e-legitimation (SITHS-kort). 

SITHS är en tjänstelegitimation som är bärare av elektroniska ID-handlingar (SITHS-certifikat och Telia e-legitimation). Det är själva SITHS-certifikatet på kortet som gör att det kallas för SITHS-kort.

Hur kommer jag igång?

Mejla namn, den långa versionen av ditt HSA-ID (börjar på SE och kan exempelvis se ut: SE12300000456-Hu76Rt) och din arbetsplats till info@palliativregistret.se så registrerar vi ditt SITHS-kort. Vet du inte ditt HSA-ID, sätt i kortet i datorn och klicka här, ta en kopia på informationsrutan och bifoga den i mejlet.

HSA är en katalogtjänst för hälso och sjukvårdens adressregister.

Får du inte fram ditt Hsa-id så kontaktar du kortutlämnaren eller din IT-avdelning och ber om det där.

När kortet är registrerat känner Net-id av att SITHS-kortet sitter i datorn vid inloggningen. Personalen verifierar certifikatet genom att klicka ok och sedan knappa in pinkoden för kortet.

Net iD är en PKI-lösning som stöder mjuka och hårda certifikat (smart kort).

Du kan behöva meddela att SITHS-kortet ska kännas av mot ditt Hsa-id. Nya kort registreras ofta in mot igenkänning på personnummer vilket vi inte har i registret. I rutan där du verifierar ditt certifikat står "fler alternativ" ovanför ok knappen, klicka där och välj HSA-id eller de nummer som börjar på SE. Detta görs endast första gången.

FAQ

Varför kan jag inte logga in med kortet? Om du inte loggat in med kortet tidigare i vårt register:
Du är sannolikt inte upplagd med kortinloggning, hör då av dig till oss med ovan uppgifter.

Om du tidigare har kunna loggat in hos oss: Gå aldrig via länkar eller favoriter utan ta upp ett nytt webbfönster i Crome eller Edge och skriv in adressen https://www.palliativregistret.se

Enligt Inera (som utfärdar korten) behövs troligen webbläsare Crome eller Edge om man har Windows 10 installerat på sin dator. Har du ingen av dessa webbläsare kontaktar du din IT-avdelning.

Fungerar inte det?
Hör med din IT-avdelning så att det HSA-id du tidigare lämnat till oss stämmer och om de har gjort några uppgraderingar av datorer eller program.

Har du bytt arbetsplats?
Då måste detta meddelas till oss så att vi kan skapa inloggning till din nya, mejla oss på info@palliativregistret.se.

Kan vi ge vår personal inloggning till registret själva?
Ja det går fint.
Då behöver vi namn, HSA-id och mejladress tillsammans med vilken verksamhet denne/de ska ”administrera användare” för.
Vi registrerar administratören och sedan finns en enkel instruktion att tillgå under Vårdpersonal och Instruktioner på https://www.palliativregistret.se.

Det går med fördel att ha två administratörer/verksamhet.

Mer om SITHS-kort och dess funktioner går att läsa på Ineras hemsida (Inera är de som utfärdar SITHS-korten).

Vid registrering av dödsfallsenkäter from 2022

Varför kommer jag inte vidare efter att ha fyllt i Ny anmälan? Tryck på kugghjulet uppe till höger, välj Internet Inställningar och trycka på Ta bort under webbläsarhistorik.

För kännedom:
Den 15:e juni 2022 så kommer Internet Explorer inte längre underhållas av Microsoft.
Så ni som använder Palliativregistret måste trycka på sina IT-avdelningar och se till så att ni får Microsoft Edge installerat så fort som möjlig.
Och för er som redan har Edge på er dator finns det ingen anledning att använda er av något annat.