Gå till menyn Gå till sidans innehåll Gå till sidfoten
Publicerad: 2024-08-28

Tips om grafisk novell om genusperspektiv och palliativ vård.

I ett samarbete med Aukland University Nya Zeeland och Birmingham University England har sjuksköterskan och docenten Carina Werkander Harstäde, Linnéuniversitetet, arbetat fram en grafisk novell om den äldre kvinnan Vivian och hennes vandring genom sjukvården med fokus på genusperspektiv och palliativ vård. Novellen har testats på sjuksköterskestudenter i de tre länderna och utvärderingen visar att sjuksköterskestudenter i de tre olika kulturella kontexterna ansåg att den var användbar som ett tillägg i sjuksköterskeutbildningen. Det var lättare att knyta an till Vivian när de såg henne och hennes kamp. Det gav djupare insikt i problematiken. Kombinationen av bilder och text sågs som mer engagerande än enbart text. Bilderna föranledde också en kritisk, empatisk reflektion av innehållet och underlättade därigenom förståelsen för frågor som rör genus och palliativ vård. 

Detta resultat finns också publicerat i en vetenskaplig artikel:

Williams, L., Werkander Harstäde, C., Anderson, N., Deshmukh, A., Gaytin, A., Gott, M., Guo, P., Nicol, J., Tavares, T., Waterworth, S. (2024). Nursing students’ reactions to a graphic novel: A multi-national descriptive qualitative study. Nurse Esucation Today 139(2):106229, 1-7. DOI: 10.1016/j.nedt.2024.106229

Carina Werkander Harstäde har översatt novellen till svenska och fr.o.m. höstterminen 2023 ingår den som en del i valbar kurs i palliativ värd samt kommer att vara en del i kommande kursen Omvårdnad vid komplexa vårdbehov vid Linnéuniversitetet.
Vidare har Nationella Rådet för Palliativ Vård lagt ut novellen i sin helhet på sin hemsida så att den kan användas fritt i undervisning och som underlag för diskussion och reflektion både inom utbildning och klinisk verksamhet.